HTML

MOME BLOG

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (korábban Magyar Iparművészeti Egyetem, Iparművészeti Iskola, Magyar Iparművészeti Főiskola) blogja

2010.02.03. 09:19 lmaximl

Új címen a MOME blogja!

A MOME blogja technikai okok miatt átköltözött a momeblog.org címre, ahol felvételi információkkal, hallgatói munkákkal, fotókkal, videókkal várja az egyetem képzései iránt érdeklődőket.

Az egyetem hivatalos honlapja a www.mome.hu címen érhető el.

Szólj hozzá!

2009.11.22. 20:39 Zoombabe

MOME nyíltnap- A MOME szubjektív szemmel

Minden MOME-snak van egy saját, mentális térképe egyetemünkről. Egy kurzus keretében vizuálisan is bemutathatták, hogy hogyan látják a büfé/koli, A, B, C, Gondűző és HÖK épület labirintusát. Néhány példa:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tumbász Andrea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MOME Nightlife, Lackó Juli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MOMEsécske, Szofita

 

Szólj hozzá!

2008.01.14. 13:16 MOME

Magyar Iparművészeti Múzeum (Museum of Applied Arts)

A Magyar Iparművészeti Múzeum (Museum of Applied Arts) budapesti múzeum a IX. kerületben, az Üllői út 33-37. szám alatt. 1872-ben alapították, az épületet Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte. A szecessziós stílusú épületet kupoláját Zsolnay kerámia díszíti. Reissmann Károly művei díszítették az épület belsőt, amit 1920 végén lemeszeltek. Csak töredéke maradt meg az alkotásának. Az épület második világháborús károkat szenvedett, melyeket (főbejárat, főkupola, nagy üvegcsarnok) 1949-ben állítottak helyre.

  Alondoni (1857) és bécsi (1864) társintézmények után Európában Rómer Flóris kezdeményezésére harmadikként hozták létre 1872-ben, Budapesten az intézményt. A kormány 1890-ben írt ki a tervezésére pályázatot. Az első helyezést a „Keletre magyar!” jeligéjű, Lechner Ödön és Pártos Gyula által benyújtott tervsorozat nyerte el, de az építési megbízást csak 1893-ban kapták meg. A palota avatása 1896. október 25-én történt a milleniumi ünnepség részeként, ahol I. Ferenc József is megjelent. A tervező maga is elismerte, hogy az épület összhatásban "túlságosan indus" hatást kelt.

Az épületben a következő gyűjtemények tekinthetők meg: habán fajansz, holicsi fajansz, tatai fajansz, üveg, porcelán, szőnyeg, csipke, kárpit, viselet, hímzés, francia bútorok, brit bútorok, szecessziós bútorok, egyéb munkák, Esterházy-gyűjtemény, nemesfém, műtárgyak, ékszerek, szelencék, óragyűjtemény, bronz, ón, réz, vas műtárgyak, ortodox gyűjtemény, automaták, bőrmunkák, díszalbumok, díszoklevelek, dobozok, csomagolások, készletek, dohányzási kellékek, elefántcsont-faragványok, ex libris gyűjtemény, játékok, képeslapok, könyvművészeti gyűjtemény, kultúrtörténeti érdekességek, különleges anyagok, legyezők, miniatűrök, papírrégiségek, luxuspapír, szakrális néprajz, rajz, terv, grafika, műlapok, kézirattár, fotótár, negatív- és diatár.

Kiállítás archívum: Értékmentő szenvedély. Műtárgyak magyar magángyűjteményekből 2008. január 22 - április 20. Habán mítosz 2007 végéig Oszmán török szőnyegek 2007 szeptember - 2008. szeptember Esterházy-kincsek (2006. december 13-2008. december 31.), Gyűjtők és kincsek, A fajansz hazája, Faenza, Változatok egy könyvkötésre, AZ ÚJ HÁZ – Kozma Lajos modern villái, Bútorművészet a gótikától a biedermeierig, 19. századi japán lakkművészet, Keleti műgyűjtés Magyarországon.

 

http://www.imm.hu/

2 komment